El present estudi diagnòstic està elaborat des d’un enfocament feminista descolonial, per la Xarxa de Migració, Gènere i Desenvolupament, Xarxa Antiracista de Tarragona, ADIS, Diverses 8M Girona, Flores en Acció, Associació de Dons Africanes de Banyoles – Legki Yakaru i la Col·lectiva Madrecitas, amb la participació activa de 600 dones de les ciutats de Barcelona, Mataró, Granollers, Girona i Tarragona. Va comptar, a més, amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminismes de Catalunya.
Té la finalitat de conèixer la percepció de les participants enfront de la violència institucional, compartir els seus sabers situats, identificar l’impacte en el seu benestar físic i emocional i, establir uns paràmetres per a l’elaboració d’una proposta de protocol de prevenció enfront de la violència institucional contra les dones que viuen en contextos de migració i racisme.
En tot el territori català es van realitzar entrevistes individuals, així com sessions participatives, on les dones van reflexionar sobre les violències institucionals que havien patit, com aquestes li van impactar en la seva autonomia física, política, emocional i econòmica i van explicar quines conseqüències va tenir en les seves vides. També van identificar si van comptar amb xarxes de suport per a afrontar aquesta realitat.